Ben jij een bruis- of een zuigtablet?

Ben jij een bruistablet?

Dan kun jij het verschil maken in jouw omgeving! Je geeft energie, trekt vrienden aan en je hebt hoogstwaarschijnlijk een leuk leven.

Bruistabletten zijn vrolijk en levendig, integer, authentiek, toegewijd en betrokken. Ze spreken waardering uit en nemen 100% verantwoordelijkheid voor hun gedrag en acties. Daardoor zijn ze persoonlijk én zakelijk succesvol.

Wat een verschil met zuigtabletten, die alleen maar energie kosten en waar je zo snel mogelijk bij weg wilt. Ze klagen, zijn ongelukkig en voelen zich slachtoffer van de situatie.

In welke herken jij jezelf? Of wisselt dat nogal eens?

Als jij een aantal mensen in jouw omgeving in kaart zou brengen en een cijfer zou geven hoeveel energie zij je geven (van 0-10), wat valt je dan op? Wie krijgen een 8, 9 of 10? Wie zijn de bruistabletten in jouw leven?

Dat zij zo’n mooi cijfer van je krijgen, wil je natuurlijk zo houden! Daar kun je zelf invloed op uit oefenen en heb je een onderhoudsprogramma voor nodig! Heb jij die ook? Hier een aantal tips voor je onderhoudsprogramma: geef complimenten, maak elkaar aan het lachen en verras elkaar! Dat geldt zeker ook voor je relatie en je kinderen, als je die hebt.

Zijn er ook mensen bij die je waardeert met een 0-5? Wat kan jij er dan aan doen om deze mensen met 8, 9 of 10 te gaan waarderen? Berry Koeleman schrijft het volgende in zijn boek ‘Boven de lijn’:

Neem eens een zuigtablet in gedachten en stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik nog bepaalde verwachtingen van deze persoon? Is er nog iets wat hij/zij voor mij ‘moet’ doen?
  • Heb of voel ik nog verplichtingen tegenover deze persoon? Ben ik hem/haar nog iets verschuldigd?
  • Heb ik nog ergens recht op? Is deze persoon mij nog iets verschuldigd, ‘moet’ hij/zij nog iets voor mij doen of regelen?

Zo krijg je voor jezelf helder welke barrières een goede relatie (nog) in de weg staan. Ook kun je jezelf de volgende 5 ‘valt er nog iets te voltooien’ vragen stellen:

  1. Ben ik nog ergens boos over?
  2. Ben ik de ander nog geld schuldig?
  3. Heb ik hem/haar belangrijke waardering onthouden?
  4. Heb ik ooit de waarheid niet vertelt of iets belangrijks voor me gehouden?
  5. Ben ik een afspraak niet nagekomen?

Heb je één of meerdere vragen met ja beantwoord? Pak dan de telefoon en bel de betreffende persoon op. Ruim de belemmeringen uit de weg en zorg ervoor dat je meer bruistabletten om je heen verzamelt!

Hoe je omgaat met situaties en mensen die je leven beïnvloeden, bepaal je helemaal zelf. Wees die fantastische ouder, warme echtgenoot, prettige collega, humorvolle vriendin of inspirerende leider. Zo haal je het beste uit jezelf.

Bron: Boven de lijn van Berry Koeleman

 

 

Ben jij een bruis- of een zuigtablet?