Double coaching

‘Van delen, groei jij zelf het meest’

 

  • Vorm jij een (nieuw) duo met je collega en wil je elkaar beter leren kennen voor een effectieve en prettige werkrelatie?
  • Of loopt de onderlinge communicatie en samenwerking stroef en willen jullie samen de communicatie en samenwerking versterken?
  • Dan is Duo coaching, oftewel Double coaching iets voor jou/jullie!

“Wat een ontzettend prettige coach is Carla. Ze heeft meteen ‘door’ waar er
verbetering qua samenwerking kan komen, is creatief in de aanpak hiervan en
houdt de rode draad in de gaten. Met andere woorden, aanrader!” 

D.B.

“Elkaar leren begrijpen door goed te leren communiceren met elkaar. Door naar elkaar te luisteren, diverse kleuren brillen op te zetten is de samenwerking stuk verbeterd. Ook worden onze kwaliteiten beter benut maar ook de valkuilen van jezelf / team. Het kennisniveau is mede hierdoor omhoog gegaan. Double coaching is een fijne tool om je collega, maar ook jezelf een beter inzicht te geven waar het niet / wel goed gaat en om vertrouwen in elkaar te krijgen.” 

I.O.

Wat is Double coaching?

Bij Double coaching worden twee personen (jij en je collega) tegelijk gecoacht. Jullie hebben een gezamenlijk belang, maar ervaren daarin knelpunten en belemmeringen of willen deze juist voor zijn.

Double coaching is een ontmoeting tussen mensen. Tijdens mijn coaching maak ik gebruik van de metafoor ‘ijsbergen’ (model van McClelland). Daarmee bedoel ik dat mensen, met hun eigen gedrag en kennis, maar ook met eigen waarden, overtuigingen, behoeften en verlangens, levensbeschouwing en mensbeelden, elkaar ontmoeten. Sommige facetten zijn zichtbaar voor de ander (boven water) en andere facetten zijn niet zichtbaar (onder water). In Double coaching gaan jij en je collega ‘een duik nemen onder water’ en elkaar beter leren kennen (zie afbeelding van de ijsberg van McClelland).

IJsberg McClellandIJsberg van McClelland

De essentie van Double coaching is om met elkaar in gesprek te gaan/zijn. Als coach bied ik in de sessies een veilige en ontspannen sfeer voor deze gesprekken. Ik stel scherpe vragen, spiegel, geef feedback en laat je op een verrassende manier kijken naar verschillende situaties en hoe jullie (op elkaar) reageren. Ik geloof dat we in het leven veel van een ander kunnen leren en dat ook jij veel te bieden hebt aan een ander. Jij kunt een enorme inspiratiebron zijn voor anderen door uit te delen wat je zelf hebt ontvangen in je leven!

‘Zoals je ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt een mens zijn medemens’.

Welke resultaten mag jij o.a. verwachten van Double coaching?

  • Je kijkt met een andere focus naar situaties, waardoor je anders gaat handelen.
  • Je hebt meer energie, inspiratie en (zelf)vertrouwen in jullie samenwerking en in je werk.
  • Je weet hoe je de samenwerking krachtig en inspirerend kunt maken en houden.
  • Je kent en erkent elkaars competenties en weet deze optimaal in te zetten.
  • Je kunt samen met je collega haalbare doelen stellen die jullie samen in beweging zetten.
  • Je weet knelpunten binnen de samenwerking te bespreken en daarin het gezamenlijke belang te behartigen.
  • Je opgedane ervaring en kennis binnen Double coaching kun je weer doorgeven aan andere (duo) collega’s die dat vragen of nodig hebben.

 

Coachtraject

Het Double coaching traject bestaat uit 5 sessies van 1,5 uur, inclusief een terugkoppelingssessie na 3 maanden. In deze terugkoppelingssessie wordt besproken wat er goed gaat en wat volgens jullie beter kan. Er worden (nieuwe) doelen gesteld voor de toekomst. Indien aanwezig en wenselijk, kan jouw persoonlijk ontwikkelplan (POP) hierin betrokken worden.

In de periode tussen de sessies ga je aan de slag met persoonlijke- en gezamenlijke werkpunten die het ontwikkelproces ondersteunen. Mocht er daarnaast of daarna nog behoefte zijn aan coaching, dan kun je dit bespreken met je werkgever.

Inhoud coachsessies

Nadat de coachvraag en doelen helder geformuleerd zijn, gaan we inzoomen op jullie persoonlijke profiel. Door het invullen van de Multifocus teamrollen/profieltest krijgen we een goed beeld van ieders waarden, kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Deze gaan we met elkaar bespreken.

Door het oefenen met vragen, geven en ontvangen van feedback verhogen we de openheid en veiligheid binnen de onderlinge samenwerking.

Afhankelijk van de coachvraag kunnen o.a. de volgende thema’s aan bod komen: grenzen, verantwoordelijkheid, vertrouwen, samenwerking, afspraken, communicatie.

Samen geven we een gepaste inhoud aan de coachsessies.

 

Methodes

Kraandijk Coaching maakt gebruik van verschillende methodes o.a.:

Multifocus van G. en L. Overmaat; basisprincipes vanuit ACT (acceptance and commitment therapy); Het VORK-model van Rudy Vandamme, McClelland; kernkwadrant van Ofman; ervaringsoefeningen vanuit de PMT (psychomotorische therapie).

Belangstelling?

Hebben jij en je collega belangstelling voor Double coaching? Dan kun je contact opnemen met Carla Kraandijk.

Tarieven:

Een coachsessie duurt ongeveer 1,5 uur.

Double coachtraject van 5 sessies, voor twee personen: €900,00.

Per 1 januari 2020 is Kraandijk Coaching vrijgesteld van btw.

Reiskosten: €0.30 per km.

Double coaching als teamtraining? Neem contact op met mij.

E-coaching en wandelcoaching
Coaching vindt normaal gesproken op een overeengekomen locatie plaats.  In de tijd dat in Nederland de coronamaatregelen gelden coach ik alleen via wandelen en beeldbellen. Het coachtraject kan hetzelfde verlopen als ieder ander coachtraject. De ervaringen met wandelen en beeldbellen zijn zeer positief. Wil je eens ervaren hoe het is om via beeldbellen een coachgesprek te hebben?
Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. We maken dan kennis via onze beeldschermen en ervaren gelijk of er een klik is en ik iets voor jou kan betekenen. Mocht je besluiten een coachtraject te starten dan krijg je van mij via de mail/post alles wat je nodig hebt.